04-10-04

De populariteit voorbij

Hoe onschuldig is populariteit?

Een artiest dobbert hulpeloos op en neer op de zwetende golven van populariteit zonder al te veel invloed te kunnen uitoefenen op de redenen waarom het publiek je zowel liefheeft of haat voor exact dezelfde eigenschappen. Geen genade voor wie té veel heeft. Waarom is Bill Clinton nog steeds zo populair ondanks zijn belachelijke flirt met het sigarenmeisje en nog onnozelere leugens daaromtrent? Waarom lijkt David Beckham nu wel de zielepoot die hij altijd al was, onder die fabuleuze traptechniek, grote diamanten oorringen en designerpakken? Als minnaar schijnt hij dan wel weer wat punten gescoord te hebben. Tja, champagne, aardbeien en slagroom in bed, wie wilt niet? De identieke lustvolle sms-jes gericht aan verschillende vrouwen waren dan weer beneden alle peil.

Filosofieën zoals Oosters denken, Buddhisme enz vinden steeds opnieuw aanhangers bij nieuwere generaties waar het keer op keer verpulverd wordt in aangepast westers denken en de noodzaak om alles zo compact mogelijk te maken. Fast-religion, de snelle hap voor wie resultaten wil zonder veel inspanning.

Madonna aan de Kabbalah, iedereen aan de Kabbalah? Ons aller lichtend voorbeeld, laat me niet lachen!

De mode, ach de mode die zichzelf steeds opnieuw uitvindt en telkens opnieuw de meest verfoeilijke lijnen en accessoires in de populariteit duwt. Fluo plastieken armbanden en oorbellen? Denk je nu echt dat ik daar als volwassen vrouw mij nog eens aan zal bezondigen? Komaan zeg! De wansmaak van de puberteit is al beschamend genoeg.

Maar wanneer gaat het nu echt mis?

Hoe is het om zo populair te zijn dat de grote dictator Saddam Houssein een hele erekamer aan jou wijdt (Jennifer Lopez)? Hoe voelt dat, zoiets te weten? Waarom is het “populair” om als man je eerste slippertje te maken tijdens of net na de eerste zwangerschap van je echtgenote (meer dan 50%)? Van een gebrek aan respect gesproken zeg! Dan heb je nog de grote populariteit die de dood met zich meebrengt. Die begrafenis van André Hazes leek hallucinant. Had die arme donder dat maar in levende lijve mogen meemaken. Had Tolkien geweten wat zo veel tijd later de verfilming van zijn In de ban van de ring-boeken zou teweegbrengen, de man had het niet geloofd. Jàren lagen die boeken te verzuipen in het stof in bibliotheken wereldwijd, ongekend en ongeliefd.

Mensen zonder job, zonder een netwerk aan vrienden zonder wiens input je de dag niet doorraakt, zonder internetverbinding zelfs,  kopen gsm’s met wapfunctie, ingebouwde camera en radiozenders en duizend en één hebbedingetjes waar je dubbel en dit voor betaald zonder de helft ooit te gebruiken. Mensen bellen van op de tram, in de cinema, in bed en sommige hebben zelfs het gebrek aan decorum om van op het toilet te bellen. Kunnen we echt niet meer zonder? De populariteit en opmars van de techniek en communicatie mag wat mij betreft een klein beetje inbinden. Een dag zonder tv is geen probleem, een week zonder is heel vervelend, een maand zonder en wie mist het nog? Maar afkicken van de communicatieovervloed is als je nuchterheid vieren op café. Mijn digitale camera ligt te kniezen in een hoekje, de afdruktijd tussen foto’s duurt eindeloos lang, het ding vreet energie en zo fantastisch zijn de foto’s ook weer niet. We lopen met open ogen in de verleiding.

Vandaag bejubeld en morgen uitgespuwd. En omgekeerd.

En wat overmorgen brengt is een nieuwe oude rage. Voor nieuwe geesten en oude ogen.

Een bron van ergernis voor wie het hartgrondig haat ideeën, levenswijzen en de steeds snellere opeenvolging van “What’s hot and what not” opgedrongen te krijgen.

En een bron van vermaak voor wie het allemaal al eens zien passeren heeft.

 

Misschien kan ik in het vervolg eens denken “waar kan ik zonder?” ipv “goh, dat en dat en dat zou ik nu eens écht graag hebben”.  Wat zal die leegte dan vullen?


16:09 Gepost door Goddess | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

. Wegwerpmaatschappij is een verpakking van oogverblindende illusie. Wie kijkt wat erin zit, vindt de doos leeg.

Gepost door: Twinkeltje | 04-10-04

pop of the pops ja zeg wel hé...sommige acteurs worden gouverneur of president, anderen verzeilen in de goot...
anderne worden slechts een schim van de populaire mens die ze ooit waren...
je moet altijd proberen de context te schetsen waarin je functioneert...zodat na de roem geen leefte meer ontstaat maar een oase van rust en leuke herinneringen...
vroeger had ik amper bezoekers, nu ka ik zeggen dat de CMS in blogland een (beperkte) repuatie heeft...ik lig er niet wakker van;..'tis wel eluk dat mensen de dingen die je schrijft luek vinden en er af en toe nog zinniger of onzinnige comment op geven ook...
maar als dat wegvalt...dan valt er niets weg in mijn leven...
want mijn blog is slechts een virtueel leven...weinig tastbaar, maar soms toch echt wel bij mopmenten heel tastbaar...op emotioneel vlak zoals sommige bloggertjes het soms ervaren) en het enige wat telt is wat tastbaar is, voor mij althans...
CMS het stinkend everzwijn :-)

Gepost door: cms | 04-10-04

zelfs in de boekenrichting Filosofie wordt ik overspoeld door overdadig gebruik van digitale leersystemen... Bah!

Mja wat is populariteit.. goeie vraag

Gepost door: Manlome | 04-10-04

Gek Is dit toeval ? Gisterenavond lag hier alles uit pc en tv, wel... lang geleden dat hier zo een ontspannnen rust heerste.Niemand moest op de pc niemand moest familie zien(de kinderen). Het was hier fijn een kaarske aan een muziekje op een babbeltje. Hopelijk vandaag weer een panne tussen 17 en 22 uur op de kabel!
liefs

Gepost door: zuchtje | 05-10-04

Hoi Godess,

lang geleden en heel eerlijk een klein beetje uit het oog verloren, maar nu toch voor een groot stuk bijgelezen.....Godess de vrouw die haar volk kon aanzetten tot lezen, alhoewel.... blijkbaar toch beperjt tot een bepaald genre.
Ik ben er zeker van dat hij ook de voetbalbladzijden leest.... zonder die spanning van de personages....
Ik hoop voor jopu dat alles goed gaat en beloof je : ik kom ook nu sneller terug je nieuwtjes opsnuiven....

grtz

Gepost door: Luc van het Moerhofke | 05-10-04

*** op zo'n diepgaand bericht, vergeef je me zeker de oppervlakkige reactie: ja die plastieken oorbellen zijn erg! Not my style :-)
Voor de rest: groot gelijk en weer mooi verwoord... uw tekstjes zijn verslavend

Gepost door: g*lover | 05-10-04

Trappen van vergelijking Fast faster fastest

Gepost door: Hannibal Gent | 06-10-04

. Back to basics :-)

Gepost door: Doornroosje | 08-10-04

Waarom Clinton nog steeds populair is Clinton was inderdaad geen president voor iedereen. De wat conservatievere en gelovigere Amerikanen hekelden zijn gebrek aan "normen en waarden". Hij was echter altijd populair onder de zwarte bevolking en bij vrouwen. Onder Clinton groeide de economie enorm. De wereld was ook een stuk rustiger dan al die haat en oorlog wat er nu is. Verder kon je ook om m lachen.. Bijvoorbeeld toen hij niet meer bij kwam van t lachen en over de schouder hing bij Boris Jeltsin.
Ook om zijn seksuele escapades kon je lachen. Waarom? Is het nou zo erg wat hij deed? Ok, het was niet netjes en het is geen goed voorbeeld wat je als president moet geven, maar daar zijn geen doden bij gevallen.. alleen wat ego's zijn gekrenkt. Dat is heel wat anders dan de huidige president.. hij heeft wel "normen en waarden" maar hij heeft duizenden mensen de dood in gejaagd in de oorlog met Irak. Osama loopt echter nog vrij rond: bijna was hij gepakt, maar het karwei werd niet afgemaakt door de Amerikanen zelf in Tora Bora maar door wat krijgsheren.. Osama kon ontglippen.
President Bush is ook niet handig met buitenlandse betrekkingen: door zijn geklungel en ongeduld schoffeerde hij de landen in de wereld. De VS staat nog steeds voor joker.
Clinton loog inderdaad over zijn seksuele escapades, Bush loog over massavernietingswapens in Irak en ging zo onterecht ten strijde en dat kostte vele levens. Bush heeft vrijwel alleen maar gelogen.

Nee, vele Amerikanen en mensen buiten Amerika zullen toch verlangen naar de tijd met Clinton:
* de grootste economische bloei in de Amerikaanse geschiedenis, wat ook goed was voor de economie in Europa.
* Minder onrust en haat in de wereld
* hij was niet oorlogszuchtig
* er waren goede internationale betrekkingen tussen Amerika en de wereld
* Amerika had zijn financiën op orde: onder Clinton nam de staatsschuld af.. nu neemt die sterk toe.. de Amerikanen zullen dat in de toekomst hoe dan ook moeten betalen: dit remt de toekomstige economische groei.

Natuurlijk is hij dus nog steeds populair.. zou hij mee mogen doen voor het presidentschap, dan is Bush volledig kansloos.

Zijn slippertjes stellen dus niks voor, als je de wanprestaties van zijn opvolger bekijkt.. al heeft hij wel "normen en waarden". In Nederland hebben wij ook zo’n “normen en waarden” kabinet: de minima en de middenklasse worden keihard gepakt, zelf gaan ze er 30% op vooruit. Jan-Peter weet t altijd beter en predikt “normen en waarden”. Hij staat echter meer bekend om: bak-ellende.
Voor de duidelijkheid: ik ben niet tegen geloof, maar wel tegen het misbruik van geloof als vrijbrief voor het uitvoeren van allerlei afschuwelijke dingen.

Bush, Berlusconi en Balkenende… wat een vreselijk rijtje. Hopelijk verdwijnen dat soort mensen gauw uit de politieke arena. Die mensen zitten er vooral voor zichzelf en bieden alleen leegte…

Gepost door: Onno | 21-10-04

De commentaren zijn gesloten.