21-08-04

Wijze lachende beer

De dalai Lama komt naar Antwerpen op 10 juni 2005. Ondanks mijn agorafobie heb ik nu al kaarten besteld bij Teleticketservice. Het zal wel een massaspektakel zijn maar ik reken op de uitstraling van deze wijze man om heel de zaal te verlichten. De laatste keer dat ik in het sportpaleis was, kon ik het plafond aanraken. Ricky Martin was goed bezig maar vooral heel, heel erg ver weg. Nu zit ik behoorlijk wat dichter. Hopelijk dicht bij een uitgang!

 

Interrelatie,
of de kunst van het gelukkig zijn.

De term interrelatie of onderlinge afhankelijkheid is in het boeddhisme een kernbegrip. De Boeddha stelde nadrukkelijk dat iets of iemand nooit als een opzichzelfstaand geheel functioneert. Juist door de vele verbanden die er tussen ons en de anderen bestaan en tussen de dingen onderling, is het mogelijk dat we zijn wie we zijn en dat alles gebeurt zoals het gebeurt.

Op de vraag waarom het zo nuttig is om de wereld op die manier te bekijken, geeft de Boeddha het volgende antwoord: omdat we daardoor vanzelf minder egocentrisch en eigenzinnig worden. Als we een spontane gevoeligheid ontwikkelen voor de mensen en de verschijnselen om ons heen, beschikken we over een kwaliteit die in allerlei situaties goed van pas komt. Iedereen die dit inzicht in het dagelijks leven toepast – tijdens het ademhalen, eten, werken, lopen, genieten en slapen – zal daar baat bij hebben, want het geluk dat we nastreven voor onszelf is alleen bereikbaar in relatie tot anderen.

Ook in de wereld van de ethiek, wetenschap, politiek en het management blijkt het principe van de interrelatie of onderlinge afhankelijkheid steeds meer aandacht te krijgen. Aan de hand van dit kernbegrip zal de Dalai Lama op zijn bekende eenvoudige maar indringende manier uitleg geven over de vaardige middelen die het boeddhisme ons daarbij kan aanreiken.

 

Even iets anders: geloof je in agressie van onbekende bron? Ik doel niet op zwarte magie, want van mensen die daar keihard in meegaan heb ik mijn buik vol, maar het gevoel hebben alsof iets het op je voorzien heeft. Gisteren bijvoorbeeld kreeg ik een boek op mijn hoofd dat van een rekje tuimelde. Toen ik naast het raam stond deed een rukwind de vliegengor uit het raam wippen om behoorlijk hard op mijn rug te landen. Toen ik wilde een sjabloon uitkerven met zo’n vlijmscherp mesje brak dat af en sprong in mijn gezicht net naast mijn oog. Een elleboog mocht ik daar ook ontvagen. En als klap op de vuurpijl is ons bed vannacht rond 2.20 uit zijn voegen gebarsten en lelijk in elkaar gezakt. Het hout aan de zijkanten is gespleten alsof er een bliksemschicht doorheen gekliefd heeft.

 

Vandaag heb ik twee gelukspoppetjes (van die nostalgische houten die al generaties meegaan en een beetje Russisch aandoen) weggegrist van bij de kassa van de winkel waar we noppenfolie (of bubbeltjespapier) kochten voor de verhuis van mijn moeder. Betaald weggegrist. Die rol staat daar in de hoek, lustig te lonken naar mij en fluistert “squeeze me, squeeze me tight”. I resist for now.

Madonna en konsoorten mogen dan een rood lintje dragen om duidelijk te maken dat ze aan hun innerlijke zelf werken (in tegenstelling tot hun banksaldo), ik draag een lintje met houten popje aan mijn pols om duidelijk te maken dat er voorlopig genoeg gesold is met mij …

 


16:41 Gepost door Goddess | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

. de dalai lama, een man die ik bewonder en één van de enigen die zulke bewondering ook waarlijk verdiend. Een goed mens pur sang.
Kaarten kopen zit er voor mij niet in, maar ik ben er in gedachten.

Gepost door: Twinkeltje | 21-08-04

zon-dag lieve godess
ik wens je nu al veel kracht
en positief denken toe
nog een fijne zon-dag
groetjes
vhi

Gepost door: vhi | 22-08-04

jealousy hmmm ik hoop maar dat indien je dat boek gekocht hebt om iets te doen aan een eventueel gevoel dat er in beschreven wordt, jouw gevoel niet zo destructief is als ik schreef in mijn verhaal ;-)
mijn oergevoel is niet zo destrcutief...allez toch niet meer destructief dan al mijn andere oerdriften en niet-oer-driften..whatever...
I'm just born with a destructive mind...lol
cms
have nice weekend
x

Gepost door: cms | 22-08-04

Dalai Lama... wijs man, onlangs boek van hem gelezen! Prachtig!

Mja 't zal wel een pechdagje geweest zijn? Hopelijk morgen beter... Laat de poppetjes hun werk doen ;)

Gepost door: Manlome | 22-08-04

amaai sech spooky ik zou me inderdaad ook zo'n geluksbrengers aanschaffen moest ik dat allemaal mee maken, je bed zomaar uit een vallen raar raar!
en whiiiiiiiiii zo'n bubbeltjepapier is veel te leuk om te laten staan... ik zou niet kunnen weerstaan :-)

Gepost door: g*lover | 23-08-04

Poppetjes Of ze gelukbrengen kan misschien wel meer van je eigen geloof erin afhangen dan van de voorwerpjes zelf ! Never underestimate the power of our minds. Ik kan je verklappen dat ook ik rituelen heb om success af te dwingen, maar de kracht ligt den ik vooral in mijn overtuiging, het tot rust komen door die handelingen.. Iedereen kan wat zekerheid gebruiken..

Gepost door: Little Witch | 23-08-04

kracht tuurlijk geloof ik in de kracht v h kwade. anders kon ik niet geloven in al het goede rondom mij en zou mijn pa nu voor goed verloren zijn...
Daila Lama in sportpaleis ? klinkt redelijk commercieel...
xxx
Leen

Gepost door: Leen | 23-08-04

wijzer dan wij De dalai lama is eigenlijk een populaire vent om het maar eens vulgair uit te drukken. De kracht van zijn persoonlijkheid, uitstraling en simpele wijsheid reikt ver en raakt vele mensen. Op welke manier dan ook.

Het feit dat de lezing doorgaat in het sportpaleis vind ik niet alleen beangstigend maar ook commercieel, toch wil ik niet dat één van deze zaken mijn enige kans overschaduwd om eens in één ruimte te vertoeven met deze man. Ik had hem ook liever op bezoek had in mijn living met voor een privégesprek, met een paar goede vrienden erbij!! Maar ik ben Richard Gere niet hé.

De gelukspoppetjes zijn louter als grap bedoeld, ik geloof idd in de kracht van de geest en niet in voorwerpen, het was maar een kleine gag.:-)

Cms, dat boek heb ik niet gekocht, maar gereserveerd om uit te lenen van de bibliotheek. Ik ben niet van plan ook maar iets te leren om eventuele jaloersheid aan banden te leggen ... ;-))

liefs, GA

Gepost door: Godess A | 23-08-04

De commentaren zijn gesloten.