02-07-04

Wiskunde en zeepaardjes

Af en toe word ik geraakt door een zekere schoonheid die me voorheen nog niet was opgevallen en door de lichtjes obsessieve persoonlijkheid die ik in leen heb, probeer ik dan ook zo veel mogelijk informatie over dit onderwerp te vinden, totdat de felheid eraf is, of totdat ik een nieuw onderwerp van verlokking ontdek.

 

Ditmaal was het onderwerp het sierlijke zeepaardje. Een aparte vis die vooral uit kraakbeen bestaat, zich voedt door het water met het plankton naar zich toe te zuigen en waarbij de mannetjes de bevruchte eitjes uitbroeden.

 

Terwijl ik op zoek was naar afbeelding van dit bizarre beestje, ook wel om de fascinatie voor dit, toch ook wel, lelijk creatuur te kunnen plaatsen, botste ik op het werk van Robert Kauffmann:

 

(het lukt me helaas niet om de verschillende werken hier te tonen)

 

The Art of Robert F. Kauffmann

Robert F. Kauffmann is een fel gelauwerde artiest, auteur, en computerprogrammeur uit New Jersey. In zijn universiteitsjaren ontwikkelde Robert zijn eigen artistieke stijl geïnspireerd op zijn achtergrond in computerwetenschappen en wiskunde, maar ook het werk van de wiskundige B. Mandelbrot, je weet wel: de uitvinder van de fractal geometrie, waarmee je die leuke kleurige tekeningen kan ontwerpen.

Robert Kauffmann noemt zijn werk Mathematische Surrealisme.

Hier het voorbeeld van het zeepaardje:

Praktische  uitleg:

 

“Seahorse shapes can be stacked inside the outline of a seahorse to imitate the texture and segmentation of a seahorse; the design can also be carried to infinite recursion. Since all parts of the design are part of the recursion, this design shares a property in common with holographic plates: Any area cut from the whole will a complete but less resolved copy of the whole. This design has other significant mathematical properties: It may be defined recursively as a Cantor Set, or iteratively as an Iterated Function System.”

 

 


14:16 Gepost door Goddess | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

prachtig gewoon zalig om naar te kijken

Gepost door: willy | 02-07-04

Art and mathematics ... wonderlijke combinatie heb ik altijd gevonden .. en toch zie je het ene vaak in het verlengde van het andere.

Gepost door: Free my Soul | 02-07-04

grappig ik vind dit een grappig plaatje,maar toch leuk.ik hou veel van zeepaardjes dus voor mij was dit een leuke verbazing.ik weet er veel van.en zou graag eens in de Noordzee willen duiken en op onderzoek gaan naar zeepaardjes.

Gepost door: Danique | 12-02-08

De commentaren zijn gesloten.