30-05-04

28 days (not Sandra Bullock's detox)

Ik vermoed dat mijn menstruatie en eisprong zowat in elkaar overgelopen zijn. Een bijzonder vreemd idee dat ik elk moment zou kunnen zwanger worden of al zijn zonder dit te beseffen. Zonder bewust te zijn van de grote, mysterieuze veranderingen die je lichaam ondergaat.
 
Afgaande op een regelmatige menstruatie cyclus van 28 dagen, ziet deze eruit als volgt:
Dag 1 tot dag 5 dat is de menstruatie. De hormonen oestrogeen en progesteron waardes zijn nu laag in het bloed.

Dag 5 tot dag 14, is het herstellen van het baarmoederslijmvlies. Oestrogeenproductie wordt verhoogd. Dit zorgt samen met een ander hormoon FSH, voor de rijping van de eicel. En voor het dikker maken van de baarmoederslijmvlies. 

Dag 14, is de dag van de ovulatie. Het oestrogeen gehalte is het hoogst. En samen met het hormoon LH zorgt dit voor de eisprong.

Dag 14 tot dag 25, hierin kan het eitje zich innestelen, als het bevrucht is. Nu daalt het oestrogeen gehalte weer. Maar het progesteron stijgt. Die zorgt dat het baarmoederslijmvlies goed is voor eventuele innesteling. 

Dag 25 tot dag 28, de eicel is niet bevrucht en de baarmoeder begint het slijmvlies af te stoten. Het oestrogeen en progesteron gehalte, zijn weer gezakt.

De dag dat ik mijn mineraspiraal laten verwijderen heb (vrijdag 14 mei) is mijn menstruatie half en half begonnen 's morgens vroeg (voor de extractie dus). Tegen de zondag ben ik begonnen met bloeden en dit is niet gestopt tot gisteren, de laatste week wel steeds minder.

Hoezo niet de verwijdering is niet pijnlijk en ik ben niet gekwetst???

Toen ik de gyneacoloog vertelde dat ik al zo lang bloedverlies had (tijdens een bezoek voor iemand anders, ik werd niet onderzocht), haalde hij zijn schouders op en zei dat het wel de laatste keer zou zijn dat ik zo'n bloedverlies had. Geen flauw idee wat hij daarmee bedoelde.

Hij vond het ook al ongeloofwaardig dat ik gedurende de 4 jaar en paar maanden dat ik het spiraaltje in me had nooit écht opgehouden ben met het hebben van een cyclus en (superlichte) menstruatie. Wàt weten ze dan wel?

A change in PhD presents itself.


14:56 Gepost door Goddess | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Hey, Leuk om hier iets te lezen over de spiraal, ik heb een HIUt nu pas sinds 3 weken. En ook ik heb praktisch al heel deze maand bloedingen, wel lichte, terwijl ik het daar wel voor gedaan heb want voor sterilisatie hoefde het niet. Teneerste ben ik gesterilliseerd en ten tweede ben ik lesbisch zoals je al wel wist. Nee ik heb het puur gedaan voor de bloedingen die ik hoop dat ze verdwijnen. Nu de gynecoloog had mij wel der van verwittigd dat ik de komende jaren nog een lichte bloeding zou kunnen hebben dat hangt af van vrouw tot vrouw. Plus ook die eerste drie maanden zou het kunnen maar een hele maand is mij toch ook te veel zenne.
Ik ben wel blij om er andere eens iets over te zien schrijven ik heb het eerlijk gezegd niet zo gedurfd om het op de blog te zetten, dit stimuleerd...
Bedankt en nog een dikke blogknuf van C & S

Gepost door: conny | 01-06-04

De commentaren zijn gesloten.