23-05-04

Als het klikt.

se·ren·di·pi·teit (de ~ (v.))
1 het talent om met behulp van toeval en intelligentie een niet gezochte vondst te doen

Bij serendipiteit vind je het antwoord op een vraag die je niet wist dat je die gesteld had, maar die ongetwijfeld iets toevoegt aan je bestaan.

Dankzij de wetenschap van het bestaan van dit fantastisch medium, kan je er gebruik van maken. En net wel bewust de vraag stellen en erop vertrouwen dat het antwoord komt als je er klaar voor bent. En open voor staat.

De beste invallen en mooiste ideeën zijn per toeval tot mij gekomen. Toeval en serendipiteit dus. Dat moment dat "klik" zegt en een oplossing je schijnbaar moeitloos aangereikt wordt.

Op eenzelfde wijze worden soms de bijbel of boeken gebruikt om raad te geven bij een dilemma. De bedoeling is dat je nadenkt over de uitdaging waar je inzicht in wilt krijgen en dan vervolgens het boek op een willekeurig bladzijde openslaat en begint te lezen. Dan zou je moeten iets toepasselijks terugvinden. Wat je ermee doet, dat is dan jouw keuze natuurlijk.

Persoonlijk vind ik deze methode zowel belachelijk en vreemd effectief.

Zo maak ik soms afspraken met mijn onderbewuste. Ik verbaliseer mijn probleem luidop en vraag een duidelijke uitweg te bieden in de nabije toekomst. Symbolisch dus. Er wordt hier niets nieuws gecreëerd, slechts een bewustzijn aangewakkerd.

Net zoals je soms alleen let op koppeltjes, zwangere vrouwen, rode auto's, wat dan ook die op dat eigenste moment je bewustzijn binnenkruipt, klik zegt en een mening verkrijgt. 

Als je bv een jobinterview hebt en je hebt op de hele weg ernaar toe groen licht, dan kan je denken dat dit een positief teken is. Rode lichten kunnen dan een waarschuwing inhouden. Een gesprek die je opvangt in de trein. Een droom. Een citaat op een scheurkalender. Het gaat er natuurlijk om dat je niet gaat zoeken naar tekens, dan vervalt het effect net. Het moet natuurlijk en ongedwongen tot je komen. Al surfend op het net kom je vaak daar waar je niet naartoe op zoek was *en dan heb ik het niet over pornografische sites ;-)* maar plots vind je daar net de ontbrekende schakel. En zo werkt het. Geen bijgeloof, slechts "wakker" zijn voor de tekens van het universum.13:12 Gepost door Goddess | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

ontspanning Per definitie is Kékulé de organisch chemicus en uitvinder van de benzeenring hét voorbeels van serendipiteit. Na onderzoek en allerlei methoden kon hij de eigenschappen van C6H6 niet verklaren. In zijn droom droomde hij van een slang die in zijn eigen staart beet. Toen hij wakker werd realiseerde hij dat C6H6 een ringstructuur moest hebben....
De eigenlijke verklaring is dat hij dat wel al lang vermoedde, maar door zijn hersenen te ontspannen, zijn geest los te laten vond hij dat, wat hij al wist.... Daartegenover staat het zgn magische denken én dat kan je geest verlammen.

Gepost door: de therapeut | 23-05-04

Godess A en de witte veer Ja natuurlijk heb je gelijk. Toch zit er een beetje magie in serendipiteit:

"The actual word, 'serendipity', entered the English language after the publication of the letters from Sir Horace Walpole to Horace Mann. Walpole wrote on 28 January, 1754, 'this discovery, indeed, is almost of that kind which I call Serendipity, a very expressive word.'
He goes on to explain that he derives the word from a 'silly' Persian fairy tale called the 'The Three Princes of Serendip.' (=Sri Lanka)"

;-)

Vooral in de (medicinale) wetenschap heeft het vinden wat je eigenlijk niet zocht zo zijn nut bewezen. Bv peniciline

En idd door het niet krampachtig zoeken maar jezelf (ontspannen) open te stellen krijg je toegang tot wat je wilde, al wist, hoe je het nu ook vindt. Sommige mensen zijn nu eenmaal meer visueel ingesteld en reageren sneller op symbolen. Dat is mijn persoonlijke mening en dus geen wetenschappelijke verklaring. Niets van wat ik neerpen. Dit is mijn dagboek! Groetjes

Gepost door: Godess A | 23-05-04

hihi Onlangs ook nog iets van serendipiteit op mn blog gezet - ik hou van dat woord, zowel de klank van 'serendipity' als de betekenis :-)

Gepost door: Twinkeltje | 24-05-04

De commentaren zijn gesloten.