25-03-04

Donnie Darko

Het is er eindelijk van de gekomen, de video achterstand die ik de laatste maanden had opgelopen is bijna ingehaald. "Kissing Jessica Stein" en "Captain Corelli's mandolin" zijn de enigste die nog moeten bekeken worden. Zie, we hadden het geluk dat een vriend Canal plus thuis heeft en niet te beroerd is om af en toe wat films te tapen als wij daar vriendelijk om vragen.
 
"Donnie Darko" dus. Zeker een film waar je nog enkele uurtjes over nadenkt en filosofeert. In een afgesplitst universum beleeft de hyperintelligente maar zeer verwarde Donnie een reeks gebeurtenissen die hem uiteindelijk al dan niet vrijwillig voor de keuze zetten 28 dagen terug in de tijd te gaan en ... te sterven. Want in deze tijdslijn doodt hij Frank niet met het revolver dat hij vindt mede dankzij het boek over tijdsreizen van Grandma Death (the filosofy of time travel) en de destiny wormachtige aanhangels die tonen waar men gaat (lot). Dan komt Frank niet terug om hem het leven te redden door hem uit bed te krijgen voor de motor van het vliegtuig in zijn kamer crasht en om vervolgens zijn leven te verkloten door zijn vandalenacties op te dringen (wraak). Dan leert hij Gretchen niet kennen (liefde), wordt het kinderporno niet ontdekt van de motivatiespreker waardoor zijn gymteacher niet naar zijn proces gaat en de Donnie's moeder gewoon thuisblijft. Dan verliest zijn lerares haar job niet (want geen speciale PTA-vergadering na het blank zetten van de school door Donnie) en vele andere dingen niet. Voor deze film moet je openstaan voor twee gegevens: geesten (Frank in het scary Bunny suit, zijn halloweencostuum) en tijdsreizen via wormgaten,in dit geval boven zijn huis waarin het vliegtuig verdwijnt. Bizar filmpje wel. Ik heb me geamuseerd met op het web de verschillende versies  te lezen. Tijdsreizen, god, het lot, , Alice in Wonderlan, de jaren 80, Faust, enz ..allemaal verdienen ze hun plaatsje in het analyseren van deze boeiende film uit 2001. Ik zou hem best nog eens opnieuw willen zien om alle gaatjes te vullen, net zoals bij "The Usual Suspects" één van mijn all-time favorites.

18:56 Gepost door Goddess | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Mulholland Drive Heb je Mulholland Drive al gezien? Dat is ook zo'n film die je verschillende keren moet zien eer je hem begrijpt en waar je ook allerhande theorieën over vindt op internet. En een beetje in hetzelfde genre als Donnie Darko.
Verder een leuke weblog, houden zo!

Gepost door: yuca | 30-03-04

De commentaren zijn gesloten.